Ten Tijde bij lustrum

    ‘Een prachtig feest voor iedereen’   

ERMELO – Het Pakhuis, dat deze week vijf jaar bestaat, ging de afgelopen dagen terug naar de Romeinse tijd. Vandaag ontdekten jong en oud facetten van 2000 jaar geleden. Zo konden bezoekers de basis maken van een Romeinse saus en mocht iedereen met ‘echte’ Romeinen op de foto.

,,Het was echt een prachtig feest voor iedereen,” vertelt directeur Aimée Streefland. ,,Als zoveel mensen op je verjaardag komen, toont dat de plaats van het museum in de Ermelose samenleving. Maar dit is alleen mogelijk dankzij de eindeloze inzet van veel vrijwilligers,” zegt ze trots. Eén van die vrijwilligers is Jan Vosselman die deze drie dagen te vinden was op het Molenaarsplein. Opbouwen, afbouwen en mensen een leuke dag bezorgen. Hij vindt het allemaal ontzettend leuk om te doen. Ook Peter van der Kemp, die vandaag met de kinderen zonnewijzers maakt, geniet enorm van dit jubileumfeest.

Romola Weterings, organisator van historische workshops, leert de bezoekers hoe Romeinen hun kruiden gebruikten. Ze heeft zich verdiept in de geschiedenis en haar bedrijf Ten Tijde opgericht. Met passie legt ze uit hoe het er vroeger aan toe ging, waarna iedereen aan het werk gezet wordt. ,,Mensen maken op een leuke manier kennis met het verleden,” vertelt ze enthousiast. De zesjarige Michelle en haar negenjarige broertje Timo knippen een cirkel uit stof. ,,Deze workshop sluit weer perfect aan bij onze tentoonstelling,” voegt Streefland toe. ,,In onze tentoonstelling gaan we uitgebreid in op de kruiden en specerijen.” Op het plein poseren de mannen van de reënactmentgroep Gemina. Met speer en schild maken ze indruk op menig kind. Ook geven ze uitleg over hun kledij.                                                                                                                         

Streefland blikt graag nog even terug. ,,Deze vijf jaar zijn snel voorbij gegaan en er is veel moois gebeurd. We hebben een aantal activiteiten en evenementen opgezet die inmiddels zijn ingeburgerd. Zo is er het Middeleeuwse feest en wat te denken van het Pakjeshuis. Het hele jaar kunnen we rekenen op veel helpende handjes en ondernemers die ons een warm hart toedragen. Dat is bijzonder! Maar zonder hen kan een organisatie als deze ook niet bestaan. Samen maken we dan ook plannen voor de komende jaren.

Geschreven door: Natalie Overkamp          Ermelo van NU 22-08-2015